Istoria Caterpillar

Posted by admin 03.05.2015 0 Comment(s)

Compania Caterpillar isi are originea in secolul 19, cand Benjamin Holt si Daniel Best, ambii constructori de utilaje menite sa imbunatateasca productivitatea in agricultura, hotarasc sa-si uneasca fortele pentru a obtine o pozitie mai buna pe piata globala.

\n\n

In acea perioada, agricultura era vazuta ca fiind principalul motor de dezvoltare economica si toate eforturile se concentrau in acest sens. Ca atare, primul buldozer pe senile a fost creat de Benjamin Holt in noiembrie 1904 cu o destinatie precisa: cresterea productivitatii muncilor agricole.

\n\n

La sedinta foto organizata cu ocazia testarii, se spunea despre masina ca se misca precum un « caterpillar », in traducere omida, pentru ca urmarea forma terenului. A continuat o munca asidua de perfectionare si promovare, insa vanzarea primei masini s-a realizat abia doi ani mai tarziu, pentru suma de 5500 dolari americani.

\n\n

Dupa acest moment, inventia s-a dovedit un succes si vanzarile au sporit de la un an la altul fulminant. In timpul primului razboi mondial, Benjamin Holt a livrat pentru armatele engleze, franceze si rusesti 1200 de buldozere. Scopul declarat in contractul comercial de vanzare a fost pentru lucrari agricole, insa adevaratul scop a fost transportul de artilerie si provizii pe front. Ca urmare a acestui contract, Holt capata recunoastere internationala, insa la nivel local nu era foarte bine reprezentat. Concurentul sau Daniel Best avea insa o retea de distributie nationala foarte buna.

\n\n

In 1925, Benjamin Holt si Daniel Best hotarasc sa fuzioneze sub numele “Caterpillar Tractor CO”. Fuziunea se dovedeste una de succes, avand in vedere ca dupa cativa ani devin faimosi in toata lumea pentru introducerea pe piata a buldozerului diesel.

\n\n

Astazi, Caterpillar produce la nivel global o gama de peste 400 de utilaje in 110 fabrici, amplasate in Statele Unite, Europa, Asia si America de Sud.

\n\n

Cele mai importante inovatii din istoria utilajelor Caterpillar:

\n\n\n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
1904Benjamin Holt, unul dintre fondatorii Caterpillar, a creat primul buldozer pe senile din istoria omenirii.
1914C.L. Best Tractor Co. fabrica la randul sau, una dintre primele masini pe senile - ‘‘Muley’’. Aceste masini erau numite de clienti ca “Muleys” (Magarusi) din cauza numelui lor oficial de “Pony Tracklayer”.
1931Caterpillar lanseaza noul utilaj al viitorului: tractorul pe senile Diesel CAT ''SIXTY''.
1931Caterpillar a construit primul greder. Lansat cu peste 80 de ani in urma, Patrol N. 20 a marcat un pas important in constructia si intretinerea drumurilor la nivel mondial.
1952Primele screpere Caterpillar autotractate sunt lansate pe piata: DW21. Vazute des pe santierele de constructii rutiere din anii 50.
1954Incarcatorul Frontal nr. 6 produs de Caterpillar a fost o premiera industriala la lansare. Inginerii Caterpillar au combinat un atasament de incarcator frontal cu un tractor pe senile pentru a creea un incarcator pe senile integrat.
1959Apare primul incarcator frontal pe roti produs de Caterpillar numit Traxcavator 944. Utilajul a fost lansat cu o cupa de 1,5 mc si motor de 78 kW, pe benzina sau motorina.
1970Primul camion rigid Cat 769 stabilea noi standarde in industria miniera. Acesta avea frane fara reglare cu racire in baia de ulei, suspensii pneumatice independente si transmisie Powershift.
1972Primul excavator hidraulic Cat produs vreodata. Dupa cinci ani de cercetare intensiva si cateva mii de ore de testari, primul excavator hidraulic Cat a fost lansat de la fabrica Aurora din Statele Unite.
1986Caterpillar lanseaza primul buldoexcavator Cat.
1998\n

Gama de utilaje mini intra in planul de productie al Caterpillar.  

\n
\n\n

 

\n\n

\n\n

Leave a Comment